Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Βασική συνταγή για ψωμί Ζέας (με μαγιά)


Υλικά

550 gr αλεύρι Ζέας (μπορειτε να κανετε μιξη και με αλευρι σικαλης)
350 gr νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη ακατέργαστη, μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή άλλο λάδι κατά προτίμηση
1-2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά μπύρας (βιολογικής γεωργίας)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό ,το ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη(τη διαλύουμε),το αλάτι και το ελαιόλαδο .Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι ώστε να απλωθεί στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τη μαγιά πάνω στο αλεύρι και έπειτα το υπόλοιπο για να την σκεπάσει. Αρχίζουμε να αναδεύουμε απαλά στο κέντρο (με ξύλινη κουτάλα)ώστε να μαζευτεί το αλεύρι και να δημιουργηθεί ζυμάρι. Μόλις γίνει συμπαγές, το πιάνουμε με τα χέρια και το ζυμώνουμε διπλώνοντάς το στον εαυτό του (η διαδικασία του ζυμώματος πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά).Το ιδανικό ζυμάρι πρέπει να είναι σχετικά μαλακό και να κολλάει ελάχιστα. Αν κολλάει περισσότερο το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το διπλώνουμε πάλι μέχρι να το πάρει. Έπειτα το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε στη λεκάνη και το τοποθετούμε σκεπασμένο σε σκιερό και σχετικά ζεστό μέρος. Περιμένουμε μέχρι ο όγκος του σχεδόν να διπλασιαστεί. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και επανέρχεται σχεδόν στο αρχικό του μέγεθος. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι σε ένα ταψί κατά προτίμηση στρογγυλό και μικρό (για να μην απλώσει πολύ το ψωμί),κάνουμε μπάλα το ζυμάρι, το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και το χαράσσουμε με ένα μαχαίρι ήπια. Βάζουμε το ταψί σε σκιερό και σχετικά ζεστό μέρος και περιμένουμε μέχρι να γίνει τουλάχιστον διπλάσιο σε όγκο. Στη συνέχεια το βάζουμε σε φούρνο ζεστό και ψήνουμε στους 190 για 10 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170 και ψήνουμε για άλλα 40-50 λεπτά. Το ψωμί θα είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε (σε βάθος)με ένα μαχαίρι και το μαχαίρι βγει στεγνό. Το βγάζουμε και τοποθετούμε σε πετσέτα για να μαζέψει την πρώτη υγρασία.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιόκαρπος

Πρόκειται για αλεύρι απο πιστοποιημένο σπόρο Triticum Spelt που παράγεται στα υψιπέδια του νομού Καστοριάς και αλωνίζεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο εφόσον βέβαια πρώτα αποφλοιωθεί.

Δεν συμβιβάζονται με κανενός είδους φυτοφάρμακο στο χωράφι και κανενός είδους συντηρητικό εντός της συσκευασίας.

 Προϊόν Υψηλής Διατροφικής Αξίας ανά 100 γρ Spelt

Αμινοξέα
Κυστίνη0,35
Ισολευκίνη0,48
Λευκίνη0,94
Λυσίνη0,36
Μεθειονίνη0,20
Φαινυλαλανίνη0,67
Θρεονίνη0,41
Τρυπτοφάνη0,18
Βαλίνη0,60
Βιταμίνες
Θειαμίνη Β1516 pg
Ριζοφλαμίνη Β2129 pg
Βιταμίνη Β6303 pg
Βιταμίνη Ε2,4 mg
Μέταλα
CA0,26
Mg1,23
K4,23
Total P4,23
Phytase P3,42
Phytase Activity515 E





























ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Αρχικά η Θέα Δήμητρα για να ευχαριστήσει τον βασιλιά της Ελευσίνας, που την βοήθησε να βρει την κόρη της, του έδωσε τον σπόρο του δημητριακού και ιπτάμενο άρμα για την διάδοση του σε όλη την Γη.

Εάν θέλουμε να βρούμε εκείνο τον αρχικό σπόρο πρέπει πρώτα να λύσουμε το θέμα του χρονοταξιδιού.

Οι σπόροι μεταλλάσονται στο ταξίδι του χρόνου και προσαρμόζονται στις κλιματικές αλλαγές και στα νέα δεδομένα.

Τίποτα δεν είναι το ίδιο και κανένα DNA δεν παραμένει στην αρχική του μορφή, όμως μερικές πληροφορίες παραμένουν.

Στους τόμους της Μυθολογίας Της Γεωργίας του Αλέξανδρου Λέτσα έκδοσης 1949 αναφέρονται σαφώς η ζειά και η όλυρα ως ένα δημητριακό.


Στην αρχαιότητα έτρωγαν όλυρα ή ζειά και οι άνθρωποι περπατούσαν αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα και ήταν μάλλον πιο δυνατοί, από την άσκηση και από το ψωμί τους.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΖΕΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ

Τα μακαρονια ζέας είναι ένα ιδιαίτερο προϊον με πιο ουδέτερη γεύση. Είναι όμως παραλληλα μια υγιεινή επιλογή που μπορούμε έυκολα να την εμπλουτίσουμε.

Μακαρόνια τα Απλά

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα πακέτο μακαρόνια ζέας της επιλογής σας
  • Ελαιολαδο
  • Μείγμα 15 βοτανων Μεσογείου της SPAROZA
  • Φέτα

Βράζουμε τα μακαρόνια διαβάζοντας το χρόνο στη συσκευασία (δεν έχουν τον ίδιο με τα κλασσικά). Τα σουρώνουμε και σερβίρουμε μια μερίδα στο πιάτο. Περιχύνουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκόυ το μείγμα των μπαχαρικών. Λιώνουμε τη φέτα (ποσότητα όσο επιθυμούμε) ελαφρά με ένα πιρούνι και τη ρίχνουμε στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε γρήγορα, εύκολα και υγιεινά ένα νόστιμο πιάτο.





Με σάλτσα ντομάτας

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα κουτί ντοματάκια Σαντορίνης
  • 10 γρ αποξηραμένα μανιτάρια
  • 2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (και όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείτε)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Αρχικά βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό για 30 λεπτά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι(ψιλοκομμένο) μαζί με τα λαχανικα(επίσεις ψιλοκομμένα). Αφού μαραθούν προσθέτουμε τα ντοματάκια. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το μισό νερό τους, αλάτι και πιπέρι (ακόμα καλύτερα αλάτι ιμαλαϊων). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Αν χρειαστεί κιάλλο νεράκι προσθέστε απο το υπόλοιπο των μανιταριων.

Σερβίρετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένο τυράκι.
Καλή σας όρεξη!!!

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η Ιστορια του λουκουμιού


Λουκούμι απο τη λέξη lukum (γλύκισμα απο ζάχαρη και άμυλο)

Τέλος του 18ου αιώνα παρασκευάζονται λουκούμια στο νησί της μαστίχας ΧΙΟ και στη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

1822 Καταστροφή της ΧΙΟΥ

Η Σύρος γίνεται καταφύγιο για τους πρόσφυγες που έφεραν την τέχνη
1832 η πρώτη καζανιά.

1837 η πρώτη επίσημη σφραγίδα Συριανού λουκουμιού.

Η τέχνη του λουκουμιού περνάει απο γενιά σε γενιά.

Το Συριανό λουκούμι διαφέρει απο τα υπόλοιπα. Λέγεται οτι το υφάλμυρο, απο τις λιγοστές πηγές, νερό κάνει το λουκούμι μοναδικό.

Το λουκούμι και οι Έλληνες έχουμε μακρά ιστορία.


Παραδοσιακά συνοδεύει τον Ελληνικό καφέ, στους γάμους γιορτάζει τη χαρά και στα μνημόσυνα γλυκαίνει το πόνο. Οι εργάτες παλιά το έπαιρναν στη δουλειά για να τους δίνει ενέργεια. Κανένας ταξιδιώτης δεν νοείται να περάσει με το καράβι απο τη Σύρο και να μην αγοράσει λουκούμια απο τα μαγαζάκια ή τους καλαθατζίδες με τις άσπρες μπλούζες που σκαρφαλώνουν στα πλοία.